Vissen op Barbeel

Beste bezoekers,
Sinds dit jaar ben ik begonnen om op barbeel te vissen. Ik had er al over gehoord, en menig mens er 1 zien vangen in de ijssel. Na wat tips van een plaatselijke hengelsport winkel (bedankt Donny!) heb ik vrij snel mijn 1e barbeel gevangen.
Sindsien ben ik verslaafd geraakt, ik ga het liefste alleen nog vissen op barbeel. Het karpervissen blijft ver achterwege, barbeelvissen is intensiever, spannender en gewoon heel erg adrenaline-opwekkend. 
Ik wil er graag meer over vertellen.....

60cm pure kracht!
Barbeel 60cm

Barbeelbehandeling

Allereerst de behandeling, hoe je de vissen moet behandelen dus. Omdat barbeel een relatief tere vis is, die al zijn energie in de dril stopt, dien je de barbeel na onthaken snel weer terug te zetten. Het beste is even in het schepnet te laten bijkomen, indien heel moe de vis heen weer bewegen in het water zodat er water over de kieuwen komt en de vis weer bij kan komen. Als hij actief genoeg is, zetten we deze zo ver mogelijk in het water weer uit, liefste direct in de buurt van de stroming.

Het onthaken doen we op een natgemaakte onthaakmat. Ik gebruik gewoon een goedkope mat, die we op een rechte ondergrond leggen. Een vis laten we niet vallen tussen de stenen natuurlijk. Meestal onthaak ik de kleinere barbelen in het schepnet of in de hand, deze zijn handelbaar. De grotere gaan op de mat.

Wat betreft schepnet ben ik heel erg blij met de JVS die ik heb, een groot pannet die rubber gecoat is. Snel droog, neemt geen slijm op, en stinkt niet als die thuis is. 3 keer schudden en net is droog, ideaal! En door het rubber ontstaat er veel minder schade aan de vis dan met de traditionele nylon pannetten.
Een lange steel is handig, ik heb zelf de JVS van 4,5 meter, volcarbon. Kost wat, maar is verrekte handig op de kribben met stenen, een barbeel aan de kant duikt graag nog een keer kopje onder om tussen de stenen te vedwijnen, of de korf of lood komt vast te zitten. Een meter eerder had die al in het net kunnen liggen dus.........

Hengel
Voor het vangen van barbeel, is een echte barbeelhengel eigelijk een must. Een mediumfeeder stok gaat ook nog, als deze maar kan doorbuigen. De zware heavy feeders zijn net boomstammen, voor barbeel wil je juist een doorbuigende stok om ze onder de kant te krijgen. Dit omdat de barbeel heel erg bonkt met zijn kop. Eenmaal gehaakt wil deze graag tussen stenen kruipen of een run nemen. Zeker onder de kant is het oppassen geblazen. Je staat er verstelt  van, wat voor kracht deze vissen in zich kunnen hebben.
Er zijn speciale barbeelhengels op de markt aangepast aan deze vorm van vissen. Ikzelf heb alleen nog ervaring met shimano hengels, ik vind het prachtige stokken, je krijgt er namelijk 2 delen bij. Een zogeheten Avontop en een feedertop waar je losse tips in kan zetten. De Avontop is meer geschikt om met dobbers of licht lood te driften, een veelgebruikte techniek in Engeland.
Voor de Nederlandse rivieren zal je sneller de feedertop gebruiken, omdat we de barbeel veelal met lood of voerkorven belagen. 
Wat het mooie van de shimano hengels is, is de veelzijdigheid. Ik heb de hengels met de Avontop met suc6 gebruikt bij het penvissen op karper zeelt en brasem, de feedertop met de doorbuigactie is ook super geschikt voor method feederen, en uiteraard de barbeelvisserij, en gewone feeder op witvis is ook zeer goed mogelijk natuurlijk. 
Al met al veelzijdige hengels, is het geld dubbel en dwars waard.

Molen
Een molen vind ik echt persoonlijk, ik ga zelf het liefste voor een goeie molen van shimano, slip voorop en goed gelagerd. En een grotere spoel is makkelijker met binnenhalen. Veel personen gebruiken baitrunners, dat kan een voordeel zijn als je niet constant oplet, een aanbeet van een grote barbeel neemt gerust een run met je hengel als je molen niet open staat. Ik vis zelf altijd met de slip opengedraaid, een andere molen heeft een S-systeem, een soort 2e slip die je snel dicht kan draaien met je duim. Als nadeel heeft deze de slip achterop, of ja nadeel, het is misschien minder gevoelig dan een slip voorop en kost je misschien eerder de as van de molen doordat er meer druk op de as komt tijdens een dril.

Aas en voer
Als aas kan je echt vanalles gebruiken, meest gebruikt zijn kaas, worst, smac (luncheon meat), maden, mais, boilies met vis of kruiden smaken, pellets, deeg enzovoorts. In het buitenland wordt ook vaak macaroni gebruikt, naturel of geflavoured met kruiden etc.  Robinred-garlic-fish boilies kunnen het goed doen, ik hou van kleine 12-13mm boilies. Zelfgemaakte kaas of worst boilies zijn ook een goede optie.
Een goed voertje maak je zelf, de basis is denk ik minder belangrijk omdat daar meer witvis van geniet, ik gebruik het als transportmiddel voor grove stukken aas. Toch gebruik ik geen goedkoop grondvoertje maar een bepaalde method mix i.c.m. een ander soort toevoeging van hetzelfde merk. Ik kan natuurlijk niet alles verklappen. De reden is omdat ik denk dat dit voer een goed geurspoor in het water achter laat. De method mix is op basis van vismelen.
Als toevoegingen in het voer moet je zeker gekookte hennep gebruiken, kleine voerpellets, en kleine blokjes kaas en / of worst. Dit rolt over de bodem, en maakt een mooi spoor naar je haakaas. 
Dat is is tenminste de gedachte, heb zelf nog nooit onderwater mijn voerkorf kunnen bekijken, en hoe of de vis erop af komt. MAar in stromend water kan je gerust het voer stevig in je korf drukken zodat de stroming zorgt dat het langzaam uit je korf rolt. Het nadeel is dat de korf ook makkelijker gaat rollen doordat het voer er niet direct uitspat. Als het er direct uitspat, is het ook snel verdwenen door de stroming. 
Een barbeel is qua eten dus net een soort karper, ze eten vanalles, maar hebben soms een voorkeur. Het kan zijn dat je ze de ene dag op kaas vangt en niet op worst. en de volgende dag geld het omgekeerde.
Neem dus niet te weinig mee, ik vis altijd met 2 hengels en 4-5 soorten aas. 1 hengel vaak wat statischer met boilies of pellets, de ander met zacht aas. Kolblei houdt ook van zacht aas en is een veel voorkomende bijvangst. 

Techniek
Je kan op verschillende manieren op barbeel vissen, ik bespreek de mijn gebruikte manier. Ik vis in principe alleen met voerkorf of lood, Ik vis alleen op de ijssel, sommige gebruiken korfen van 180 gram, om te laten liggen in de volle stroming. Ik gebruik ze tot 90 gram, werpbaar, en het rolt langzaam naar de stroomnaad toe, daar waar barbeel graag zit. 
Je kan op open zandbanken vissen, maar barbeel zit wel graag achter stenen en mossels te schuilen, dit zijn zeker de betere plekken. Het kan je echter lood en korven kosten, de kunst is het plekje vinden tussen de stenen waar je natuurlijk niet vast zit......

Een rollende voerkorf kan soms ook goed aanbeten opleveren, gooi hem ver in de stroming in, en laat het naar de naad rollen. Vaak heb je de top super krom staan omdat de korf beweegt, maar een barbeelaanbeet trekt de halve hengel krom!

Ik gebruik nylon hoofdlijn van ongeveer 26/100. Neem schuurbestendige lijn, en vervang het elk seizoen. Veel dikker heb je op de hengels niet nodig. Onderlijnen maak ik zelf van 22/100 shimano technium, anderen zweren bij fluorocarbon lijnen. Deze schijnen schuurbestendiger te zijn dan gewoon nylon. Zit je tussen de mossels, is bijna geen een lijn geschikt, mossels zijn te vergelijken met scheermessen. Sommige gebruiken gevlochten onderlijnen die je in de karpervisserij ook gebruikt. Maar ik vind ze te sterk. Soms zit je tussen de stenen, en kan je de onderlijn niet kapot trekken. Wel geschikt dus op de zandbanken.

Je kan vissen met een gewoon onderlijntje waarbij je het aas op de haak prikt. Het nadeel is dat het aas vaak van de haak scheurt omdat het niet goed op de haak te zetten is. Ik gebruik daarom een hair rig zoals bij het karpervissen. Ideaal voor pellets en boilies en kaas etc.
Voor kaas en worst en andere zachte aassoorten, kan je het beste grote pellet stoppers nemen, deze hebben een grote oppervlak aan de onderkant zodat het beter blijft hangen.
Ik gebruik nu zelf spiralen om in het zachte aas te draaien, deze knoop je aan je hair vast.De montage kan je van heel simpel tot heel ingewikkeld maken. Een barbeel is sterk en kan zich makkelijk zelf haken, dus we kunnen het vergelijken met karper systemen, toch hou ik hier niet van, zeker niet als we tussen de stenen vissen. De meeste karper vast lood systemen, safety bolt rig enzovoorts, zijn niet geschikt voor barbeel. Als het lood vast komt te zitten, kan een barbeel dit nooit los trekken. Een karper van 10kg heeft daar minder moeite mee natuurlijk. 
En doordat we al met een hair rig vissen, haakt de barbeel zichzelf. Ik maak daarom gebruik van een halve running rig, of een simpel feedersysteem. Hoe minder onderdelen aan de montage, hoe minder geld je kwijt bent bij het verspelen, mocht je onverhoopt vast komen te zitten aan de grote wereldbol.
De running rig die ik gebruik komt van ESV supplies, Het zijn losse onderdelen, bestaande uit een grote run ring, wartel om lood in te hangel, een multi use rig end, speciale wartel om je onderlijn makkelijk in te haken, en een anti tangle tube.
Dit zorgt voor een perfecte hoekafhouding, goede beetdoorgave aan de top, en mocht het lood vast lopen dan kan de barbeel gewoon wegzwemmen, de haak raakt hij 9 van de 10 keer vanzelf kwijt.   Ik gebruik geen stopper voor de running rig, omdat de barbeel zichzelf haakt op de hengel. Je hoeft dus ook niet aan te slaan, alleen de haak te zetten door de hengel in de hand te nemen en contact te maken met de vis. Dus nimmer onbenullig met je arm uithalen, heeft geen zin omdat je bek anders kapot slaat.

Wat ook een goed alternatief is, is op de ouderwetse vrijloop feedermethode. Een voerkorf aan een wartel op de hoofdlijn zetten, daarna een kraal of rubber bead op de hoodlijn, en dan een iets grotere speldwartel vast knopen. In die speldwartel haken we de onderlijn, die zo snel te verwisselen is. De bead of kraal zorgt voor hoekafhouding. Dit is de goedkoopste oplossing.

Ik vind persoonlijk de running rig zoals ik het heb gemonteerd toch het fijnste, de knopen zijn beschermt, hoekafhouding werkt perfect. Het idee heb opgedaan van barbeelmeester Frans Vogels, Frans, bedankt!


Tip:
Bij worst en kaas kan je heel goed eerst een stukje van een drink rietje afknippen, ongeveer de helf van je aas. Je schuift je aas op de naald, gevolgd door het rietje. Deze drukken we nu in het aas. Vervolgens zetten we het aas op de hair, icm een grote pellet stopper (o.a. fox en korda hebben het in assortiment). Zo voorkom je dat het aas er snel af valt. De dunne nylon hair scheurt het aas van boven uit, en een kleine stopper van onderen. Vooral als er kolblei aan het azen gaat, dan kan het je veel aas en vangsten kosten.

Tip:
De duurdere smac blijft beter op de hair dan de goedkope lupack luncheon meat. Op de spiraal maakt het iets minder uit, blijft beide redelijk hangen. Maar de lupack heeft veel vet erin, en is daardoor iets zachter in de structuur. Wel ideaal om door je voer te mengen.
Wil je geen gedoe met spiralen en zacht aas, kan je beter gelderse worst of grillworst van de aldi nemen. Deze zijn stevig genoeg om onder de hair te vissen, en vangt goed.

Tip:
Geduld is een schone zaak, soms van je binnen een uur 2 barbelen die al op de stek lagen, de rest zwemt wellicht weg door de drillen van de vissen. Het kan zijn dat het dan langer duurt voordat ze weer azen, meestal wordt geduld beloont.

Tip:
Kribhoppen kan ook lonen, dus van de ene naar de andere.

Tip:
Gebruik een stevige standaard voor de hengel, en zorg dat de hengel niet makkelijk kan kantelen of kan schuiven van links naar rechts. Een grote barbeel neemt je hengel mee als de slip te vast staat, die we zijn vergeten open te zetten o.i.d. 
Dit echt geen gein, kijk maar eens naar onderstaand filmpje van youtube, deze is niet van mijzelf.

Get Adobe Flash player

Mijn persoonlijk record staat op 73cm, helaas geen foto's van kunnen nemen, ik was alleen en de telefoon en camera vergeten. 
Daaronder komt 70cm en 68cm, dit zijn echt supersterke kanonnen!

68cm
Barbeel 68cm

70cm
22-07-2010 Barbeel 70cm PR

Links naar goeie sites:
http://www.ijsselbarbelen.nl
http://www.barbelen.nl

Laatst aangepast (vrijdag, 08 juli 2011 09:39)